Μετεξέλιξη της Σχολής Τυφλών Β. Ελλάδος σε ΝΠΔΔ

Μετεξέλιξη της Σχολής Τυφλών Β. Ελλάδος σε ΝΠΔΔ

Αρ. Πρωτ. 16721/26.03.09

Προς Υπουργούς:

- Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
- Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών

 

Αναπάντητο παραμένει εδώ και 25 χρόνια σχεδόν το πάγιο αίτημα της Σχολής Τυφλών Βορείου Ελλάδος «Ο Ήλιος», αναφορικά με την μετεξέλιξή της από Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) με Αυτοδιοίκηση Κοινωνικού Χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τις διοικήσεις των συνεργαζόμενων Φορέων Τυφλών της Θεσσαλονίκης εάν δεν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την μετεξέλιξη της Σχολής σε ΝΠΔΔ, όπως έχει γίνει στην περίπτωση της αντίστοιχης Σχολής Τυφλών Αθηνών, τότε η Σχολή της Θεσσαλονίκης κινδυνεύει με υποβάθμιση, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εργαζομένων και των μελών κινδυνεύει να μετατραπεί σε παράρτημα του Κέντρου Εκπαίδευσης Αποκατάστασης Τυφλών της Αθήνας.

Γεγονός που ελλοχεύει κινδύνους υποβάθμισης της Σχολής, των δραστηριοτήτων και του έργου που έχει αναπτύξει και προσφέρει εδώ και 60 χρόνια στα μέλη της. Ενώ όσο παραμένει ανοιχτό το νομικό πλαίσιο κάτω από το οποίο θα λειτουργεί και θα δραστηριοποιείται η Σχολή υπονομεύεται η εύρυθμη λειτουργία και πορεία της Σχολής των μελών της.

Πρόκειται για ένα θέμα μείζονος σημασίας που έχει τεθεί σε προηγούμενη σχετική κατατεθείσα ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς με θέμα «Αποκλείστηκε από το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας η Σχολή Τυφλών Βορείου Ελλάδος» (Αρ. Πρωτ.  34/11.7.07) όταν η διάταξη που θα ρύθμιζε τη δημοσιοποίηση της Σχολής δεν περιλήφθηκε στο άρθρο 31 του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.


Μετά από τα παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

 -     Για ποιους λόγους δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες μετεξέλιξης της Σχολής Τυφλών Β. Ελλάδος σε ΝΠΔΔ και πως πρόκειται να διαμορφωθεί το νομοθετικό πλαίσιο της λειτουργίας της Σχολής;

 -     Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να διασφαλίσουν την ομαλή συνέχιση του έργου που προσφέρει η Σχολή Τυφλών Β. Ελλάδος στα μέλη της;

Απαντήσεις Υπουργείων